onsdag 31. mai 2017

knotet litt ­samisk i offisielle sammenhenger

Når jeg leser  Sagat`s leder:

Same shit, new wrapping

Kjenner jeg at jeg  ble skikkelig lei meg, sint og skuffet.  Jeg har gådt på masse samiske kurs siden  jeg flyttet til Deatnu/Tana i -84. Jeg har hadd utrolig masse lærere i løpet av alle disse årene. Ja, jeg har "knottet" på samisk og gjør det enda. Men jeg har faktisk ikke gitt opp og i dag snakker jeg kunn samisk med mine 2 barnebarn.  Ja, jeg "knoter" enda og blir helt sikkert å "knote" i mange mange år fremover.   Ja, jeg snakker ikke bestandig i rett tid, bøyer ikke alle ord rett og bruker heller ikke riktig uttale eller alltid rett ord. Men ingen kan si at jeg ikke prøver og prøver hver dag på å lære meg mere. Ingen skal heller komme å fortelle meg at man lærer seg et språk på en to tre.
Hvorfor er det slik at når man skal lære seg samisk så skal man lese i avisen at man "knoter" ?  Jeg synes det er kjempe bra at sametingspresident Vibeke Larsen snakker samisk og dermed viser vei til andre som ikke tør, pga de er redd de ikke er "gode nok".
Jeg sender heller en tanke tilbake til den som skrev i lederen i Sagat.
Snakker du selv samisk?
Snakker alle i din familie samisk?
Har du selv prøvd å lære deg samisk?
Har noen i din familie lært seg samisk i voksen alder?
har du selv fådt høre at du "knoter"?
Har du lært deg noen andre språk i livet dit? og snakker du det språket uten å "knote"
Hadde vært veldig spennende å bli kjent med språkferdighetene til deg som skrev lederen. Hadde du ordlagt deg på samme måte igjen?
Det samiske samfunnet trenger flere samiske språkbærer og at man får bruke det samiske språket uten å  bli gjort narr av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar